Wij zijn 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!

Tandheelkunde

Gebitsproblemen zijn erg onderschat bij huisdieren en kunnen veel pijn geven, ondanks dat dieren dit vanuit instinct niet snel zullen laten merken. Ontstekingen kunnen verlies van tanden en kiezen tot het gevolg hebben en geven een verhoogd risico op ontstekingen van organen door het verspreiden van bacteriën. Daarom is het belangrijk om regelmatig het gebit van uw dier te bekijken.

Ook bij onze huisdieren is het van essentieel belang dat het gebit goed wordt verzorgd. Als dit namelijk niet gebeurd, kunnen er problemen ontstaan wat begint bij de vorming van tandplak. Tandplak kun je zien als een geel/wit laagje wat zich op de tanden vormt, bestaande uit voedselresten, speeksel  en bacteriën. Deze tandplak laag is goed te verwijderen door middel van tandenpoetsen of het gebruik van andere daarvoor geschikte producten (zie hieronder). Indien het tandplak laagje niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het en ontstaat er tandsteen. Dit is een harde, donkerbruine laag op de tanden, welke niet meer verdwijnt door middel van tandenpoetsen.  Doordat tandsteen tegen het tandvlees aan zit, kan het tandvlees gaan ontsteken, waardoor het rood, gezwollen en pijnlijk wordt. In latere stadia kan het tandvlees ook terugtrekken, waardoor tandwortels bloot komen te liggen en tanden ook los kunnen gaan zitten. Dit is erg pijnlijk voor uw huisdier. In ernstige gevallen waarbij tanden loszitten, kunnen er kleine bloedingen in de kaak ontstaan, waardoor vieze bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Hierdoor kan uw dier in een volgend stadium ernstig ziek worden. Het is daarom van groot belang om het gebit van uw huisdier de juiste zorg en aandacht te geven.

 

Gebitsproblemen herkennen:

Hoe eerder u opmerkt dat uw huisdier gebitsproblemen heeft, hoe sneller u actie kunt ondernemen om ze te verhelpen. De volgende dingen kunt u in geval van gebitsproblemen herkennen:

  • Stinkende adem
  • Bruine aanslag op de tanden
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Veel kwijlen
  • Losse tanden of kiezen
  • Niet meer goed harde dingen kunnen kauwen
  • Niet meer willen spelen met speelgoed

Gelukkig kunnen we gebitsproblemen tegenwoordig erg goed behandelen. Mocht u twijfelen over het gebit van uw dier en dit graag een keer na willen laten kijken, kunt u contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Tijdens deze afspraak wordt het gebit grondig door de dierenarts nagekeken en beoordeeld of het nodig is om uw dier in te plannen voor een gebitsbehandeling. Het verdere verloop over hoe de procedure van een gebitsbehandeling bij ons plaatsvindt, kunt u hieronder lezen.

 

Gebitsbehandeling

Preoperatief consult

Tijdens deze afspraak wordt uw dier algemeen nagekeken, waarbij het gebit wordt beoordeeld en een inschatting wordt gemaakt over wat voor behandeling er nodig is. Een belangrijk punt hierbij is wel dat dit altijd een inschatting blijft, aangezien het gebit pas volledig beoordeeld kan worden als het is gereinigd (zie hieronder). Dit kan dus betekenen dat het van tevoren lijkt alsof een tand getrokken dient te worden, maar dit achteraf niet zo schijn te zijn, of juist andersom. De kosten van dit zogenaamde ‘preoperatieve consult’ krijgt u bij de gebitsbehandeling terug.

 

Preoperatief bloedonderzoek

De gebitsbehandeling vindt onder narcose plaats. Omdat een lichamelijk onderzoek niet altijd alle mogelijke inwendige problemen toont, bieden wij u voorafgaand aan de behandeling een bloedonderzoek aan. Hierbij kijken we onder andere naar de nier- en leverfunctie. Dit zijn twee belangrijke organen voor het verwerken en uitscheiden van narcosemiddelen. Aan de hand van de bloeduitslag maken we een passend narcoseprotocol voor uw dier. Dit bloedonderzoek wordt aangeraden bij honden en katten ouder dan 8 jaar, maar kan op elke leeftijd uitgevoerd worden.

 

De narcose

We maken gebruik van verschillende soorten narcose protocollen, zodat er altijd een protocol is wat bij uw huisdier past. Na een kort klinisch onderzoek wordt uw dier onder narcose gebracht. Daarna wordt er een braunule (intraveneuze katheter) in de voorpoot geplaatst, zodat we toegang tot de bloedbaan hebben. Via de braunule worden middelen toegediend die voor extra verdieping van de narcose zorgen. Vervolgens wordt er een buisje in de luchtpijp aangebracht, zodat er tijdens de ingreep zuurstof en gasnarcose toegediend kan worden.  Tijdens de ingreep wordt uw dier aangesloten op verschillende monitoren, zodat we de vitale lichaamsfuncties in de gaten kunnen houden.

 

Gebitsreiniging

Tijdens de gebitsbehandeling wordt eerst het gehele gebit van uw dier gereinigd om alle tanden en kiezen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Hierna wordt gekeken welke tanden los staan, of zodanig aangetast zijn waardoor ze getrokken moeten worden. Om ons hierbij te helpen, maken we gebruik van een dentaal röntgenapparaat, vergelijkbaar met wat bij onze eigen tandarts wordt gebruikt. Hiermee kunnen we ook het deel van de tand wat in het kaakbot zit beoordelen. We zien hierop of de wortels abnormaal zijn of dat er ontstekingen zitten.

 

Dentaal röntgenapparaat

Door middel van een dentaal röntgenapparaat kunnen we betere tandheelkundige zorg bieden voor uw huisdier. Slechts één derde van de tanden en kiezen is van buitenaf zichtbaar, het overige twee derde deel ligt in het kaakbot verstopt. Door middel van dentale röntgenfoto’s, kunnen we ook dit deel in beeld brengen en beoordelen. We kijken met name of er sprake is van een afwijking van de wortel, zoals een abnormale vorm of ontsteking. Dingen die we kunnen zien, zijn o.a.:

  • Afwijkende/ontstoken wortels
  • Beschadigingen van de tand of kies
  • Paradontitis (ontsteking van het kaakbot)
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Ancylose (vergroeiingen van de wortel met de kaak)
  • FORL bij katten
  • Open wortelkanalen
  • Tumoren van het kaakbot
  • Het niet doorbreken van een kies of tand

In deze gevallen besluiten we de betreffende tanden alsnog te verwijderen.

Het maken van zo’n dentale röntgenfoto gaat vergelijkbaar als bij mensen. Er wordt een plaatje in de bek van het dier geplaatst en zo gepositioneerd dat de betreffende tanden erop komen te staan. Dit is geheel pijnloos en brengt geen schade aan het gebit. Als het plaatje goed ligt, wordt de röntgenbuis van buitenaf richting het plaatje gepositioneerd en wordt de foto gemaakt. Het ontwikkelen van de foto is digitaal, waardoor we direct een foto hebben.

 

Extractie van tanden

In veel gevallen zullen er hechtingen worden geplaatst op de plekken waar tanden zijn getrokken. Deze hechtingen lossen vanzelf op, waardoor het niet nodig is deze te laten verwijderen. Indien er tanden getrokken zijn, welke heftig ontstoken waren waarbij veel pus aanwezig was, wordt er soms bewust gekozen om geen hechtingen te plaatsen, zodat de ontsteking juist naar buiten kan en niet opgesloten wordt. Dit wordt tijdens de nazorg bij het ophalen besproken.

 

Na de ingreep

Na de ingreep wordt uw dier naar de recovery ruimte gebracht, waar uw dier rustig wakker kan worden in een uitslaaphokje. Tijdens het wakker worden, worden de vitale lichaamsfuncties van uw dier ook nauwlettend in de gaten gehouden. Bij het ophalen krijgt u uitleg van de operatieassistente over de nazorg van uw dier.

 

Nazorg voor thuis

De nazorg wordt uitgebreid met u besproken bij het ophalen van uw dier. U kunt van tevoren wel alvast rekening houden met het opstarten van de voeding na de gebitsbehandeling. Als er wordt verwacht dat er alleen tandsteen verwijderd dient te worden en geen extracties plaats dienen te vinden, mag uw dier de normale voeding krijgen. Indien er het vermoeden is dat er wél extracties plaats dienen te vinden, kunt u alvast wat andere voeding in huis halen, zoals gekookte kipfilet of witvis, aangezien het eten van harde brokjes wat gevoelig kan zijn de eerste dagen.  Iets wat heel zacht is, zoals bijvoorbeeld paté, is juist niet goed, aangezien dit in de wonden of tussen de hechtingen kan gaan zitten.

 

Gebitsproblemen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende methodes om gebitsproblemen bij zowel honden als katten te voorkomen:

Tandenpoetsen met Plaqtiv+ tandpasta

Tandenpoetsen is en blijft de meest effectieve methode om tandplak van de tanden te verwijderen en zo de vorming van tandsteen tegen te gaan. Dit komt door de mechanische wrijving. Het is bewezen dat als u dagelijks poetst, de vorming van tandplak met 37% wordt verminderd. Poetst u om de dag, dan verminderd het met 25% en met wekelijks poetsen 10%. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:

  • Het is belangrijk om het tandenpoetsen al op jonge leeftijd bij uw dier te introduceren, zodat ze eraan gewend raken.
  • Bouw het tandenpoetsen langzaam op:
    • Begin met het optillen van de lippen om de tanden te bekijken.
    • Wrijf met uw vingers van buitenaf de lippen over de tanden.
    • Ga vervolgens met uw vinger in de bek en wrijf lichtjes over de tanden heen. Begin hierbij aan de buitenzijde van de tanden, later de binnenzijde.
    • Doe dit vervolgens met speciale dierentandenpasta met vleessmaak.
    • Als dit goed gaat kunt u overstappen naar een vingertandenborstel en vervolgens een zachte hondentandenborstel
  • Probeer te poetsen als uw huisdier al veel energie heeft verbruikt, zoals na het uitlaten. Zorg hierbij voor een rustige prikkelarme omgeving.
  • Beloon uw huisdier als hij/zij het netjes toelaat!

 

Wateradditief

Ondanks vele pogingen kan het voorkomen dat uw huisdier tandenpoetsen echt niet toelaat. Eén van de alternatieven die dan geprobeerd kan worden, is het Plaqtiv+ wateradditief. Dit mondwater bevat een wetenschappelijk geformuleerde Xpersiv technologie om de vorming van tandsteen te helpen voorkomen. Het is bewezen dat dagelijks gebruik de vorming van tandplak en tandsteen met tenminste 20% verminderd. Het is geschikt voor zowel honden als katten en zeer makkelijk in gebruik: voeg dagelijks 2 dopjes toe aan 600 ml drinkwater van uw huisdier. Ververs het drinkwater dagelijks. Het geeft geen merkbare verandering in de smaak van het water van uw hond of kat. Daarnaast bevat het geen kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

 

Doekjes

Een ander alternatief zijn de Plaqtiv+ dental wipes. Deze wipes bieden dezelfde mechanische werking als een tandpasta, zonder het gebruik van een tandenborstel. Wikkel het doekje om uw vinger en wrijf zachtjes over de tanden en het tandvlees van uw hond of kat. Via de doekjes kan uw hond of kat wennen aan het direct contact met hun tanden en tandvlees, waardoor het eventueel ook een eerste stap kan zijn om uiteindelijk nog over te stappen naar tandenpoetsen.

 

Mondspray

Voor de hond is er ook een Plaqtiv+ oral spray ontwikkelt. Deze is eenvoudig te gebruiken: til de bovenlip van uw hond op om de tanden en het tandvlees bloot te leggen en spray twee keer aan elke kant van de mond. Door de spray is er geen druk op het tandvlees waardoor dit een goede eerste stap is in de dagelijkse routine van mondhygiëne. Dit product is niet geschikt voor katten.

 

Hexagel

Mondverzorging is ook beschikbaar in de vorm van een gel. Deze gel doodt veel van de bacteriën in de mondholte die ontstekingen, tandsteen en tandplak veroorzaken, terwijl de goede bacteriële flora in de mond wordt behouden. De gel verfrist en reinigt, en kan dagelijks gebruikt worden bijvoorbeeld na een maaltijd. De hexagel is op twee manieren te gebruiken: u kunt het direct aanbrengen op de tanden en langs het tandvlees of u kunt de gel aanbrengen op een gaasje en daarmee langs de tanden en tandvlees gaan. De gel kan 2x daags gebruikt worden.

 

Orozyme Bucco-Fresh

Als dieren het echt niet toelaten om de mond te laten verzorgen met bovenstaande hulpmiddelen, kan er ook nog gekozen worden voor de Orozyme Bucco-Fresh poeder. Dit poeder is op basis van een speciaal type algen, wat via de bloedvaten tot in de speekselklieren werkt, waardoor het via het speeksel de mondholte behandeld. Dit geeft verbetering van de slechte adem en de conditie van het tandvlees. Daarnaast verweekt en verdwijnt de bestaande tandplak en kan de zachter geworden tandsteen gemakkelijker verwijderd worden door middel van poetsen, kauwen of andere alternatieve mondverzorging. Na enkele weken kunt u verbetering merken in de conditie van de mond- en tandhygiëne van uw hond of kat. Het poeder dient eenmaal daags over het voer van uw dier gegeven te worden.

Wat wij hiermee aanbieden

  • Gebitsreiniging
  • Gebitsextracties
  • Dentale röntgenfoto's
img description

Ontmoet ons team!

Ontmoet ons team
img description

Wij zijn gevestigd in Asten en Helmond

Ons team staat 24/7 klaar om hoogstaande en liefdevolle zorg aan u en uw huisdier te verlenen. Honden, katten, konijnen of knaagdieren, u kunt voor allen bij ons terecht.

Praktijk Asten

Ommelseweg 49
5721 WT Asten
asten@gdk1h.nl
0493 689 715 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
  • Maandag08:00 - 20:00
  • Dinsdag08:00 - 20:00
  • Woensdag08:00 - 20:00
  • Donderdag08:00 - 20:00
  • Vrijdag08:00 - 20:00
  • Zaterdag08:30 - 12:00
  • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Praktijk Helmond

Walvisstraat 32
5706 CT Helmond
helmond@gdk1h.nl
0492 745 175 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
  • Maandag08:30 - 17:30
  • Dinsdag08:30 - 20:00
  • Woensdag08:30 - 20:00
  • Donderdag08:30 - 17:30
  • Vrijdag08:30 - 17:30
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.