Wij zijn 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!

Diagnostische beeldvorming

Met behulp van diagnostische beeldvorming kunnen we inwendige organen en structuren beter onderzoeken, wat een belangrijke rol speelt in het stellen van bepaalde diagnoses.

Echografie

In de moderne diergeneeskunde is een echografisch onderzoek niet meer weg te denken. Een echo maakt het mogelijk om organen en weefsels in zowel borst- als buikholte beter te onderzoeken door middel van onschadelijke ultrasone geluidsgolven. Het onderzoek is relatief gemakkelijk uit te voeren en doet uw dier geen pijn.

In tegenstelling tot een röntgenfoto, waarbij alleen de contouren van inwendige organen te zien zijn, kunnen we met een echo dwars door de organen heen kijken. Hierdoor kan de grootte, vorm en structuur van organen beter bekeken worden, waardoor nauwkeurige beoordelingen en diagnoses gesteld kunnen worden.

Voorbeelden van gewenste onderzoeken: dracht van uw huisdier, blaas- of nierproblemen, baarmoederontsteking, hartproblemen of obstructie van de darmen. Ook biedt het ons de mogelijkheid om nauwkeurig puncties te nemen van bijvoorbeeld de blaas, lever of milt.

Waar moet u rekening mee houden?
 • Om de organen zo goed mogelijk in beeld te krijgen, is het van belang dat de maag van uw dier leeg is, wat betekent dat hij/zij 12 uur van tevoren niet mag eten.
 • Mocht u komen voor een echo van de blaas, is het belangrijk dat uw dier een volle blaas heeft. Zorg er daarom ook voor dat uw dier voldoende kan drinken en probeer uw dier een aantal uur voor de afspraak niet meer uit te laten/de kattenbak weg te halen.
Hoe gaat het onderzoek?

Uw huisdier wordt in rugligging of zijligging (in het geval van een hartecho) op een zacht kussen geplaatst. Vervolgens wordt een deel van de huid geschoren en wordt er echogel aangebracht op de huid. Hierdoor heeft de kop van het echoapparaat goede verbinding met de huid en kunnen de organen goed in beeld gebracht worden. Wij vragen u om bij het hoofd van uw huisdier plaats te nemen en de voorpoten vast te houden, zodat uw dier zich snel op z’n gemak voelt. Hoe lang de echo duurt, is afhankelijk van het onderzoek, meestal zal dit tussen de 15-30 minuten zijn. In de meeste gevallen is een echografisch onderzoek wakker mogelijk, maar mocht uw dier het heel spannend vinden of erg gestresst zijn, kan er in overleg gekozen worden voor een roesje.

De kosten van een echografisch onderzoek zijn afhankelijk van het mogelijke probleem en het soort onderzoek. Hiervoor kunt u contact opnemen met de praktijk.

 

Röntgenologie

In onze praktijken worden al jaren gebruik gemaakt van digitale röntgenapparatuur. Hiermee kunnen er gemakkelijk röntgenfoto’s van uw dier worden gemaakt, welke we direct op de computer kunnen beoordelen en met u kunnen bespreken.

Röntgenfoto’s worden onder andere gemaakt bij orthopedisch problemen, hart- en longziekten, maag- en darmklachten, bij het vermoeden van een vreemd voorwerp, bij de behandelingen van gebitten (zie kopje tandheelkunde), maar ook bij keuringen zoals HD en ED onderzoek.

HD en ED onderzoek

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn helaas veel voorkomende gewrichtsaandoeningen bij honden. Deze aandoeningen kunnen worden vastgesteld via röntgenologische onderzoek van de heupen en ellebogen. Het is erg belangrijk om te beoordelen of er sprake is van HD of ED als u met uw hond wil fokken, als uw hond dient als werk- of sporthond en/of als uw hond (pijn)klachten hiervan ervaart.

U kunt ook bij ons terecht om officiële HD of ED foto’s voor de Raad van Beheer te laten maken. Meer informatie kunt u vinden op www.raadvanbeheer.nl.

Hoe gaat het onderzoek?

In de meeste gevallen maakt de dierenarts samen met een assistente de röntgenfoto van uw dier. U wordt gevraagd om even in de wachtkamer plaats te nemen. U wordt direct weer bij uw dier gelaten, zodra de röntgenfoto’s gemaakt en beoordeeld zijn. Het onderzoek kan normaliter bij het wakkere dier plaatsvinden, maar mocht uw dier erg gestresst of pijnlijk zijn, kan het onderzoek ook onder een roesje uitgevoerd worden.

De kosten van een röntgenologisch onderzoek zijn afhankelijk van het mogelijke probleem en het hoeveel opnames hiervoor gemaakt dienen te worden. Hiervoor kunt u contact opnemen met de praktijk.

Wat wij hiermee aanbieden

 • Echografisch onderzoek
 • Röntgenologisch onderzoek
img description

Ontmoet ons team!

Ontmoet ons team
img description

Wij zijn gevestigd in Asten en Helmond

Ons team staat 24/7 klaar om hoogstaande en liefdevolle zorg aan u en uw huisdier te verlenen. Honden, katten, konijnen of knaagdieren, u kunt voor allen bij ons terecht.

Praktijk Asten

Ommelseweg 49
5721 WT Asten
asten@gdk1h.nl
0493 689 715 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
 • Maandag08:00 - 20:00
 • Dinsdag08:00 - 20:00
 • Woensdag08:00 - 20:00
 • Donderdag08:00 - 20:00
 • Vrijdag08:00 - 20:00
 • Zaterdag08:30 - 12:00
 • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Praktijk Helmond

Walvisstraat 32
5706 CT Helmond
helmond@gdk1h.nl
0492 745 175 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
 • Maandag08:30 - 17:30
 • Dinsdag08:30 - 20:00
 • Woensdag08:30 - 20:00
 • Donderdag08:30 - 17:30
 • Vrijdag08:30 - 17:30
 • ZaterdagGesloten
 • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.