Wij zijn 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!

Laparoscopische sterilisatie

Een laparoscopische sterilisatie is de nieuwste sterilisatie methode waarbij de eierstokken via een kijkoperatie verwijderd worden.

Als u heeft besloten géén nestje meer met uw teefje te willen fokken, raden wij u aan om te steriliseren. Hierbij worden de eierstokken (en indien afwijkend ook de baarmoeder) verwijderd, waardoor er geen geslachtshormonen meer worden geproduceerd. Dit biedt voor zowel uzelf als voor uw hond erg veel voordelen. Hierbij kunt u denken aan het praktische aspect, zoals geen loopsheid, schijndracht en/of ongewenste dekkingen meer. Echter heeft het daarnaast ook vele gezondheidsvoordelen voor uw hond, zoals geen risico meer op baarmoederontstekingen, geen tot verminderd risico op melkkliertumoren (afhankelijk van de leeftijd van sterilisatie) en verminderde kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Bij voorkeur wordt de sterilisatie uitgevoerd op jonge leeftijd, namelijk 3-4 maanden na de eerste loopsheid.

Er bestaan twee verschillende operatietechnieken om een sterilisatie uit te voeren: de klassieke chirurgische methode met een snede in de buikholte en de nieuwere minder invasieve laparoscopische methode, waarbij de eierstokken via twee kleine sneetjes worden verwijderd.

Klassieke sterilisatie

Bij een klassieke sterilisatie worden de eierstokken verwijderd door middel van een snede in de buikwand, variërend van 3-15 cm, afhankelijk van de grootte van uw hond. De chirurg gaat dan met de handen in de buikholte op zoek naar de eierstokken, om ze vervolgens met hechtmateriaal af te binden en te verwijderen. Indien de baarmoeder afwijkend is, kan deze ook meteen via dezelfde snede verwijderd worden. Omdat de eierstokken van een teef redelijk diep in de buikholte liggen, komt er tijdens de operatie redelijk wat druk en kracht op de eierstokken en soms ook andere buikorganen te staan. Dit geeft een groter risico op complicaties vergeleken met de onderstaande laparoscopische methode.

Laparoscopische sterilisatie

Bij deze laparoscopische methode, ook wel bekend als kijkoperatie, worden er twee kleine sneetjes in de buikwand gemaakt. Hierin worden twee werkpoorten geplaatst. Via deze poorten worden de camera en overige instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden in beeld gebracht door middel van de camera, waarna ze worden opgepakt, dicht gebrand en verwijderd via de kleine gaatjes. Deze gaatjes worden ook met minimale hechtingen gesloten.

Deze operatie techniek biedt meerdere voordelen, doordat het minder ingrijpend is voor uw hond, de chirurg niet met de handen in de buik van uw dier hoeft te treden, de ophangbanden van de eierstokken minder worden belast wat minder pijnlijk is en de snedes minder groot zijn. Hierbij moet u denken aan een sneller herstel, een minder pijnlijke ingreep en minder kans op infectie/complicaties. Deze methode is echter wel alleen mogelijk als de baarmoeder niet afwijkend is, anders zal deze via de klassieke methode verwijderd moeten worden.

Beide methodes worden in onze kliniek uitgevoerd.

Na de sterilisatie heeft uw teef mogelijk wel de aanleg om wat zwaarder te worden, aangezien de stofwisseling wat trager wordt en de eetlust soms toeneemt. Dit kunt u voorkomen door minder voeding te geven of over te stappen naar een speciale light voeding voor gesteriliseerde honden. Daarnaast kan het bij langharige honden voorkomen dat de vacht kan veranderen. Gedragsveranderingen zien we in de praktijk zelden na een sterilisatie.

Wilt u meer weten over de sterilisatie van uw teef of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met onze kliniek.

Wat wij hiermee aanbieden

 • Laparoscopische sterilisatie
 • Klassieke sterilisatie
img description

Ontmoet ons team!

Ontmoet ons team
img description

Wij zijn gevestigd in Asten en Helmond

Ons team staat 24/7 klaar om hoogstaande en liefdevolle zorg aan u en uw huisdier te verlenen. Honden, katten, konijnen of knaagdieren, u kunt voor allen bij ons terecht.

Praktijk Asten

Ommelseweg 49
5721 WT Asten
asten@gdk1h.nl
0493 689 715 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
 • Maandag08:00 - 20:00
 • Dinsdag08:00 - 20:00
 • Woensdag08:00 - 20:00
 • Donderdag08:00 - 20:00
 • Vrijdag08:00 - 20:00
 • Zaterdag08:30 - 12:00
 • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Praktijk Helmond

Walvisstraat 32
5706 CT Helmond
helmond@gdk1h.nl
0492 745 175 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
 • Maandag08:30 - 17:30
 • Dinsdag08:30 - 20:00
 • Woensdag08:30 - 20:00
 • Donderdag08:30 - 17:30
 • Vrijdag08:30 - 17:30
 • ZaterdagGesloten
 • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.